Skip to main content

LUGN140 - dinsdag 9 april 2024

09
april 2024

De honderdveertigste bijeenkomst is op dinsdag 9 april 2024. De bijeenkomst is op onze vaste locatie in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Gratis toegang. Neem je laptop mee!

Programma:

 • 20:00 uur - ssh/sftp veiligheidsisue door XZ Utils Backdoor [niveau: alle] - Bèr Kessels
  XZ Utils is een programma dat je gebruikt om .xz-bestanden kleiner te maken of weer uit te pakken. Op 29 maart 2024 is ontdekt dat de versies 5.6.0 en 5.6.1 van deze software een veiligheidsprobleem hebben. In de liblzma bibliotheek bestanden van XZ Utils is een backdoor gevonden. XZ wordt in sshd gebruikt en is daar vulnerable.  Bijna alle SSH (en SFTP) servers hebben hierdoor mogelijk een veiligheidsprobleem. Bèr verteld over het probleem, hoe je kunt zien of jouw Linux versie het probleem heeft en hoe je het op kunt lossen.
  Presentatie: lugn-cve-2024-3094

 • 20:15 uur - Join the Matrix! [niveau: alle] - Peter Scholtens
  In een wereld van gesloten en versnipperde discussieforums en chatboxen is er gelukkig ook een instant messaging (IM) systeem dat geheel open source en gefedereerd opgezet is: Matrix. Al sinds november 2017 heeft Peter zijn eigen Matrix server lopen, en dat al diverse keren geüpgrade. Niet alleen chatten, maar ook bestanden up- en downloaden, spraakberichten versturen en peer2peer videobellen behoren tot de mogelijkheden. Matrix wordt o.a. gebruikt in open source organisaties als Mozilla, KDE en bijvoorbeeld het jaarlijkse FOSDEM evenement. Ook overheidsorganisaties in Frankrijk en Duitsland begrijpen de nut en noodzaak van de digitale autonomie die dit Matrix protocol creëert.

  Peter vertelt over hoe het Matrix protocol werkt, wat de voordelen en beperkingen zijn en ook een korte geschiedenis van zijn eigen Matrix ervaring bespreken. Een laagdrempelig toegangskanaal naar gelijkgestemde open source gebruikers, opgezet in Matrix, kan ons helpen om de open source gedachte in de regio te verspreiden en elkaar bij nacht en ontij vrijblijvend te ondersteunen. Met wat voorstellen daarover kunnen we daarna discussiëren hoe we hiermee verder willen gaan.
  Presentatie: pdfmatrix_voor_linuxnijmegen.pdf

 • Serie over AI, Data Science en programmeren 
  In verband met de beschikbare tijd, hebben we deze presentatie verschoven naar dinsdag 14 mei 2024

 • 22:30 uur - Einde