Skip to main content

LUGN115 - dinsdag 8 maart 2022

08
maart 2022

De honderdvijftiende bijeenkomst is op dinsdag 8 maart 2022. Onze reguliere locatie is dinsdag helaas niet beschikbaar. We doen het deze keer weer online via videoconferencing. Gratis toegang.

Om de bijeenkomst bij te wonen heb je geen speciale software nodig. We maken gebruik van een BigBlueButton server van Veilig Samenwerken. Een standaard webbrowser is voldoende (en vanzelfsprekend een computer, webcam en microfoon). Uit ervaring weten we dat Google Chrome of Firefox het best werken. De link naar de bijeenkomst publiceren we om 19:00 uur op https://linuxnijmegen.nl/

Programma: 

  • 20:00 uur - Docker, een praktische opzet [gevorderden] - Peter Martin
    Peter gebruikt een LAMP (Linux, Apache webserver, MySQL datbase, PHP) stack als omgeving voor de ontwikkeling van websites en webapplicaties. Om wat flexibeler te zijn, o.a. met de PHP versies, is Peter overgestapt op Docker containers. Hij zal laten zien hoe hij Docker gebruikt.
    Sheets: docker-een-praktische-opzet

  • 21:00 uur - journalctl [gevorderden] - Oscar Buse
    Even simpel greppen en tailen op logfiles is ietwat veranderd sinds de introductie van de systemd familie. Logging is voortaan binair en er is een tool om het weer leesbaar te maken: journalctl. Oscar zal aan de hand van wat voorbeelden het gebruik van journalctl toelichten.

  • 22:00 uur - Einde.