Skip to main content

IPtables (Software firewall)

Presentatie door: Rob Melenhorst
09 juli 2013

IPTables is een Linux firewall om computers/servers te beschermen tegen indringers vanaf het Internet. Rob geeft een presentatie over deze standaard Linux firewall.

De bedreigingen van internet zijn groot. Iedere pc/laptop die aan het internet verbonden is, is blootgesteld aan vele aanvallen of kwaadaardige software. Iedere internet pagina of email kan zorgen voor ongewilde acties op je pc. Beveiliging is daarom van groot belang. Je moet je uiterste best doen, om ervoor te zorgen dat je pc schoon blijft. Linux gebruiken is daarin een heel goed begin, omdat daar weinig tot geen virussen voor bestaan.

Toch zou je verder na moeten denken over de beveiliging van je pc. Als eerste stap zal ik daarom het gebruik van een firewall op Linux toelichten: een extra slot op je voordeur. In dit geval gaat het over de Linux firewall: netfilter die je kunt configureren met behulp van iptables. Daarnaast is er natuurlijk erg veel meer van belang. Na een korte toelichting op het gebruik van iptables, wil ik jullie uitnodigen voor een discussie, waar vragen gesteld kunnen worden over beveiliging in algemene zin. Als ik ze kan beantwoorden, doe ik dat. Anders komen we met ons allen wellicht tot antwoorden op de meeste vragen.

Achtergrond informatie bij het thema:

LUGN11 - dinsdag 9 juli 2013