LUGN83 - dinsdag 9 juli 2019

09
juli 2019

De drieeentachtigste bijeenkomst is op dinsdag 9 juli 2019 in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen.

Gratis toegang. Breng wat interessante Linux boeken / tijdschriften mee voor het 2e onderdeel "Show your... fav Linux boek/tijdschrift".

Programma:

 • 19:50 uur - Ontvangst

 • 20:00 uur - AppImage, Snap en Flatpak, een nieuwe generatie package managers? - Stephan van den Akker
  In de Linuxwereld worden package managers als apt, yum, rpm, zypper e.d. gebruikt om software te installeren en te updaten. De package manager verschilt per distro, en iedere versie van een distro worden separate repositories bijgehouden. Deze methode is ver ontwikkeld en wordt beschouwd als één van de sterke punten van Linux, maar heeft ook belangrijke beperkingen. Problemen ontstaan vaak als nieuwe versies van software veel dependencies hebben voor bibliotheken die nieuwer zijn dan het onderliggende systeem.

  Nieuwe tools worden momenteel ontwikkeld die beloven distro-onafhankelijk en versie-onfhankelijk te zijn. De bekendste zijn AppImage, Snap en Flatpak. We gaan uitzoeken wat deze tools anders/beter/slechter doen dan de traditionele package managers. Als praktisch voorbeeld zal ik laten zien hoe ik met Flatpak de nieuwste versie van LibreOffice heb geïnstalleerd op de oudere Raspbian Stretch-versie.

  Wie zitten er achter deze software, en waarom? Gaan deze technieken de package manager vervangen of aanvullen?

 • 21:15 uur - Show your... fav Linux boek/tijdschrift - Peter Martin
  Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en om nieuwe dingen te leren over Linux, is het handig om er veel over te lezen.  Wat zijn jouw favoriete Linux gerelateerde boeken en tijdschriften?

  Neem ze mee om te laten zien en aan de andere deelnemers aan te raden.
  [edit] we hebben een overzicht van de boeken en tijdschriften die we bespraken gemaakt...

 • 22:30 uur - Einde

Blijf op de hoogte
van de Linux Nijmegen bijeenkomsten

Linux Nijmegen is een Linux User Group voor en door gebruikers van het Linux open source besturingssysteem. Elke 2e dinsdag van de maand wordt er een bijeenkomst georganiseerd over een Linux gerelateerd onderwerp.


© 2022 db8.nl. All rights reserved.