Skip to main content

LUGN8 - dinsdag 9 april 2013

09
april 2013

De achtste bijeenkomst is op dinsdag 9 april 2013 in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen.

Programma:

 • 20:00 uur - Ontvangst & voorstelrondje
 • 20:30 uur - Webmin - Willem Schaap
  Webmin is een webapplicatie voor systeembeheer van Unix/Linux servers. Via een webbroswer kun je accounts aanmaken, Apache webserver / DNS / File sharing regelen. Met Webmin hoef je niet handmatig Linux/Unix configuratiebestanden zoals /etc/passwd te bewerken. Cloudmin is een grafische interface bovenop Webmin om virtuele machines (bijv Xen, KVM and OpenVZ) te beheren. Virtualmin is een Webmin module om meerdere virtuele hosts via 1 interface te beheren (vergelijkbaar met Plesk of Cpanel).

  Webmin schijnt ooit bij Caldera te zijn ontstaan, maar het is op een gedeelte van Cloudmin na geheel open. Naar goede traditie van Linux zijn er talloze plugins voor Apache, Postfix, Mysql, Squid, Spamassassin en vele andere programma's. Willem demonstreert hoe je Webmin kunt configureren en een paar modules toevoegt. Cloudmin is iets lastiger, omdat de GPL versie alleen werkt onder Ubuntu, Debian, Redhat of Centos. 

 • 21:15 uur - Raspberry Pi als webservertje (Raspbian + Nginx + PHP + MySQL + Joomla) - Peter Martin
  De Raspberry Pi is een zeer kleine en zuinige (3,5 Watt) mini Linux computer op basis van een ARM-processor. Je kunt hem aan een moderne televisie aansluiten of via het netwerk gebruiken. Oorspronkelijk was de single board computer bedoeld voor educatieve doeleinden, maar door z'n veelzijdigheid en lage prijs ($35) wordt het ook voor allerlei andere toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld als webserver.

  De meeste Content Management Systemen (CMS) draaien op een Apache webserver (zie statistieken van Netcraft.com). Nginx is een krachtig lichtgewicht alternatief dat nu al op 13,5% van alle websites wordt gebruikt. In deze presentatie demonstreert Peter hoe je via de "command line" de Raspberry Pi geschikt maakt als webserver (met Nginx webserver, MySQL & PHP) en Joomla installeert.
 • 22:30 uur - Einde