Skip to main content

LUGN7 - dinsdag 12 maart 2013

12
maart 2013

De zevende bijeenkomst is op dinsdag 12 maart 2013 in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen. NB: Kom je met de auto? Vanaf 14 januari is het in het centrum tot 's avonds 23:00 uur betaald parkeren.

Programma:

 • 20:00 uur - Ontvangst & voorstelrondje
 • 20:30 uur - Open Generatiekloof - Emiel Brok
  De 'open' generatiekloof is het verschil tussen wat de markt vraagt en wat de onderwijsinstellingen te bieden hebben.

  Wat vraagt de markt, nu en in de toekomst? Recent 

  pdfonderzoek van The Linux Foundation laat zien dat circa 80 procent van de ondervraagde ICT-ers de komende vijf jaar (meer) gebruik wil gaan maken van het Linux-besturingssysteem. Maar als de vraag toeneemt, zullen er wél ICT-ers moeten zijn die om kunnen gaan met Linux en andere open source software. Op dit moment is er maar een klein deel dat hier kennis van heeft.

  De kloof dreigt nog groter te worden. 

  Emiel vertelt over de vicieuze cirkel waarin de werkgevers en de scholen terecht zijn gekomen. En tevens de oplossingen die hij ziet om de cirkel te doorbreken. Daarnaast is hij ook zeer benieuwd naar de mogelijke oplossingen die vanuit de LUGN-bezoeker worden aangedragen. Helpt u mee de 'open' generatiekloof te verkleinen? 

  Naast deze ideologische en politieke bijdrage zal hij de bezoekers ook volledig op de hoogte brengen betreffende de open source en Linux certificeringen die er te behalen zijn. Daarnaast geeft hij aan wat de meerwaarde is van dergelijk certificaten.

  Emiel Brok is mede-oprichter en bestuurslid van LPI Nederland, de zelfstandige Nederlandse afdeling van het wereldwijde LPI, het Linux Professional Institute. Hij zet zich in voor professionalisering van de open source markt en dan vooral voor open source onderwijs en certificering binnen de publieke onderwijssector. Emiel Brok werkt bij AT Computing, een opleider, consultancy en remote beheer organisatie gespecialiseerd in Linux en UNIX. Daarnaast is hij mede-oprichter en dagvoorzitter van ICT Netwerk Nijmegen, Lid van de Expertgroep Open Source bij ECABO en Stichting Praktijkleren en lid van de 'Vrienden van ICT'. De sheets van de presentatie zijn nu beschikbaar.

 • 21:15 uur - KDE - Sebastian Kügler
  In zijn presentatie gaat Sebas over de huidige stand van zaken bij KDE vertellen. De recente release KDE SC 4.10 komt hierbij aan bod, maar ook de verschillende Plasma workspaces en het onderliggende Ontwikkelingsplatform. Uiteraard is er ruimschoots mogelijkheid om vragen beantwoord te krijgen.

  Sebas Kügler is sinds 2005 ontwikkelaar in het KDE project. Hij werkt hierbij voornamelijk aan Plasma, maar doet ook organisationeel werk, bijvoorbeeld als release manager en onderdeel van het bestuur van KDE e.V., de verengiging die KDE juridisch vertegenwoordigt.

 • 22:30 uur - Einde