Skip to main content

LUGN104 - dinsdag 13 april 2021

13
april 2021

De honderdenvierde bijeenkomst is op dinsdag 13 april 2021 wegens de anti-Corona maatregelen NIET op onze reguliere locatie, maar virtueel met behulp van videoconferencing. Gratis toegang.

Om de bijeenkomst bij te wonen heb je geen speciale software nodig. We maken gebruik van een BigBlueButton server van Veilig Samenwerken. Een standaard webbrowser is voldoende (en vanzelfsprekend een computer, webcam en microfoon). Uit ervaring weten we dat Google Chrome of Firefox het best werken. De link naar de bijeenkomst publiceren we om 19:00 uur op https://linuxnijmegen.nl/

Programma:

 • 20:00 uur - Rclone [niveau: gevorderd] - Ben Mensink

  Rclone is een open source command line programma om bestanden in de cloud te beheren. Het ondersteunt meer dan 40 cloud storage producten en ook standaard transfer protocollen als sftp. Het wordt ook wel de "The Swiss army knife of cloud storage" genoemd. Met rclone kun je ook bestanden in de cloud versleutelen. Op die manier heeft de cloud provider geen toegang tot de inhoud van de bestanden. Daarmee zijn security issues bij de cloud provider minder belangrijk.
  Sheets: rclone.pdf
  Website: https://rclone.org/

 • 21:00 uur - Prometheus [niveau: gevorderd] - Oscar Buse
  Prometheus is een open source monitoring en alerting tool. Centraal staat "numerieke, multi dimensionale, time series data" (wordt uitgelegd). Zowel statische configuratie als service discovery is mogelijk. In dit praatje gaan we kijken wat prometheus is en hoe we prometheus kunnen inpassen in een Linux omgeving en in een cloud (kubernetes) omgeving. Mocht er nog tijd over zijn dan kijken we ook nog even hoe we metrics mooi zichtbaar kunnen maken met grafana dashboards. We zetten nog geen alerting op.
  Sheets: Prometheus.pdf
  Website: https://prometheus.io/

 • 22:00 uur - Einde