Skip to main content

LUGN102 - dinsdag 9 februari 2021

09
februari 2021

De honderdtweede bijeenkomst is op dinsdag 9 februari 2021 wegens de anti-Corona maatregelen NIET op onze reguliere locatie, maar virtueel met behulp van videoconferencing. Gratis toegang.

Om de bijeenkomst bij te wonen heb je geen speciale software nodig. We maken gebruik van een BigBlueButton server van Veilig Samenwerken. Een standaard webbrowser is voldoende (en vanzelfsprekend een computer, webcam en microfoon). Uit ervaring weten we dat Google Chrome of Firefox het best werken. De link naar de bijeenkomst publiceren we om 19:00 uur op https://linuxnijmegen.nl/

De eerder aangekondige presentatie van Stephan over Hugin (om panoramafoto's te maken) is verzet naar maart.

Programma:

  • 20:00 uur - Observium [niveau: gevorderd] - Oscar Buse
    Vorige keer demonstreerde Oscar Nagios waarmee je servers en services kunt monitoren. Bij problemen stuurt Nagios notificaties per e-mail. Met Observium monitor je veel data (" metrics") die applicaties en servers genereren. Denk bv. aan netwerkverkeer, cpu-load, disk-gebruik etc. Je kunt daarmee de status van je netwerk en serverpark zien, dus om problemen voor te zijn of verstoringen achteraf te kunnen verklaren. Oscar gaat een gloednieuwe vps gebruiken om observium te installeren (en een heel klein beetje configureren).

  • 21:30 uur - Ventoy [niveau: basis] - Peter Martin
    Wil je meerdere Linux distributies testen, maar niet elke keer een nieuwe USB formateren en voorzien van een Linux distributie? Ventoy is een open source tooltje om een bootable USB drive te maken voor ISO/WIM/IMG/VHD(x)/EFI bestanden. Je kunt meerdere Linux versies op 1 USB drive zetten en bij het opstarten welke versie je wilt.
    Sheets: Ventoy

  • 22:00 uur - Einde