Skip to main content

Linux Nijmegen bestaat 10 jaar

15
september 2022

Op dinsdag 13 september bestond Linux Nijmegen 10 jaar! Linux Nijmegen is een gebruikersgroep die maandelijks bijeenkomt om kennis over Linux uit te wisselen. Linux is een besturingssysteem voor computers, servers en mobiele telefoons.

Veel gebruikt maar niet bekend

Linux wordt veel gebruikt maar is niet bij iedereen zo bekend. Toch draait 40% van de websites op Linux servers en 85% van de mobiele telefoons (Android) op Linux.

Open source software

Linux is open source software. In tegenstelling tot gesloten software zoals Windows of Apple macOS is de broncode van Linux openbaar. De eindgebruiker alle rechten: ze mogen Linux gebruiken zoals ze willen, de code bestuderen en eventueel aanpassen. Ze mogen de (gewijzigde) code verder verspreiden onder dezelfde licentie voorwaarden, dus dat de ontvanger ook dezelfde rechten heeft.

10 jaar Linux Nijmegen 

linux nijmegen 10 jaar taart aansnijdenPeter Martin is een regelmatige bezoeker van Joomla User Group bijeenkomsten. Daar geeft hij presentaties en deelt kennis over Joomla CMS en andere website techniek. Omdat hij in 2007 was overgestapt van Windows XP naar Linux, zocht hij naar een Linux User Group in Nijmegen. Die was er niet dus is hij er zelf een gestart. Donné Brok bood aan om mee te helpen

Op dinsdag 11 september 2012 organiseerden Donné  en Peter de allereerste bijeenkomst van Linux Nijmegen. Donné deed een praatje over een Linux distributie genaamd Crunch Bang. En Peter vertelde wat over een klein mini computertje op Linux genaamd Raspberry Pi. Sindsdien is er elke maand een nieuwe bijeenkomst in De Klinker (en tijdens de Coronatijd online). Donné heeft het organisatiestokje inmiddels overgedragen aan Oscar Buse.

Om het 10-jarige jubileum te vieren hadden enkele reguliere bezoekers (Peter, Stefan en Ton) een leuke 10-jaar Linux Nijmegen taart geregeld (leuk, bedankt!). Er waren dit keer presentaties over 10 jaar Linux Nijmegen, willekeurig toevoegen van e-mail handtekeningen en ffmpeg om screencaptures van filmpjes te maken.

Informele bijeenkomst

Elke 2e dinsdag van de maand is er een informele bijeenkomst in De Klinker in Nijmegen. Van 20:00 tot 22:30 uur zijn er presentaties over Linux gerelateerde onderwerpen en kunnen de deelnemers onderling gezellig informatie uitwisselen en elkaar helpen. Locatie: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Toegang gratis.