Skip to main content

LUGN75 - dinsdag 13 november 2018

13
november 2018

De vijfenzeventigste bijeenkomst is op dinsdag 13 november 2018 in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen.

Gratis toegang maar inschrijven via Meetup.com. Breng een Linux Laptop mee ivm de oefeningen die we gaan maken.

Programma:

 • 19:50 uur - Ontvangst

 • 20:00 uur - Linux cursus - deel 3: Het Linux filesysteem 2/2 - Oscar Buse
  Gedurende 12 bijeenkomsten van elk 1 uur en een kwartier gaan we ons verdiepen in Linux. Vanaf september elke 2e dinsdag van de maand vanaf 20:00 uur (stipt!) tot ca. 21.15 uur.

  Hieronder het voorlopige lesplan voor de volgende bijeenkomsten:
  4/12/2018 - Bestanden en permissies (Nb: eenmalig op de 1e dinsdag!)
  08/01/2019 - Processen
  12/02/2019 - Filters, redirection, piping
  12/03/2019 - Reguliere expressies

  De presentaties en eventuele extra info worden bijgehouden op https://linux.moodlecloud.com.
  Aarzel niet je aan te melden. Aanmeldsleutel: linuxnijmegen
  Er staat reeds wat info en dit wordt tzt uitgebreid.

 • 21:15 uur -  "Problem? Solved!" - korte lightning talks

  We lopen allemaal wel eens tegen praktische automatiseringsproblemen aan. Zoals: hoe kun je op een slimme manier tijd besparen door iets te automatiseren?
  Soms zijn dergelijke problemen op een eenvoudige manier op te lossen. In andere gevallen door het slim combineren van enkele tools. Bij deze lightning talks bespreken we enkele automatiseringsproblemen en hoe die praktisch zijn opgelost.

  1. Werkzaamheden inplannen - Luuk Geurts

  Om in hun bedrijf werkzaamheden in te plannen, werd gebruik gemaakt van papieren `dagbrieven'. Om dat te digitaliseren heeft Luuk enkele bash en python scriptjes geschreven waarmee iCal bestanden worden gegenereerd. Die iCal bestanden worden vervolgens overgezet naar een eigen (Radicale) Caldav-server die draait op een Raspberry Pi.

  2. Meetdata overzetten - Stephan van den Akker

  Een klant wilde een grote hoeveelheid meetdata verwerken en had daar spreadsheets en vba voor ingezet. Nadat het hem na een week nog niet was gelukt de data over te zetten, heeft Stephan in een uurtje dmv "grep" en "cut" de meetdata verwerkt. Een mooi voorbeeld van het echt leren werken met linux bij kantoortoepassingen.

  3.  Aanbieding van de dag - Peter Martin

  Er zijn verschillende websites die aanbiedingen doen voor producten die maar 1 dag geldig zijn. Om die aanbiedingen in de gaten te houden, kun je elke dag de site(s) bezoeken, of je kunt jezelf abonneren op nieuwsbrieven. Peter wilde aan beiden geen tijd besteden. Hij schreef daarom een scraper die zo'n site elke dag bezoekt. Indien er een aanbieding is die aan het zoekprofiel voldoet, ontvangt hij een mailtje van zijn script.

 • 22:30 uur - Einde