Skip to main content

LUGN137 - dinsdag 9 januari 2024

09
januari 2024

De honderdzevenendertigste bijeenkomst is op dinsdag 9 januari 2024. De bijeenkomst is op onze vaste locatie in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Gratis toegang. Neem je laptop mee!

Programma:

 • 20:00 uur -  Web Scraping 101 - Introductie in Web-scraping [niveau: gemiddeld] - Bèr Kessels
  Web-scraping is een techniek waarbij software automatisch gegevens van websites verzamelt door web-pagina's te analyseren en specifieke informatie te extraheren. Het wordt vaak gebruikt voor taken zoals het ophalen van nieuwsartikelen, het verzamelen van productprijzen of het analyseren van concurrenten op het web.
  Presentatie met demo's zijn beschikbaar op github: https://github.com/berkes/SCR_scraping 
  • De presentatie zelf; HTML en PDF
  • De scraper in Python/ScraPy
  • De scraper in Javascript/Puppeteer
  • De demo.sh demo-commando's

  21:15 uur - Show your Linux hack, truc of app in 5 minuten [niveau: alle] - Peter Martin
  Als Linux-gebruiker hanteer je vast wat slimme trucjes om taken eenvoudig uit te voeren op je computer. Deel je favoriete Linux-hacks en apps tijdens een boeiende 5-minuten presentatie! Of je nu command line-expertise hebt of handige GUI-apps gebruikt, laat zien hoe jij het leven met Linux vereenvoudigt en tijd bespaart. Deel je kennis om anderen te inspireren. Neem je laptop mee!
  Deze keer lieten twee deelnemers zien hoe zij bepaalde zaken in Linux hadden opgelost:

  • Bas Hopman gebruikt verschillende applicaties op een computer met meerdere beeldschermen. Hoe kun je de juiste applicatie op het juiste scherm tonen? Bas liet zien hoe hij een handig scriptje heeft geschreven om de applicaties die hij standaard gebruikt, automatisch op te starten en te openen in de juiste workspace en te positioneren op het juiste scherm en schermgedeelte.

  • Peter Martin (her)installeert Linux wel eens op computers. Hij kiest dan voor Ubuntu en bij het installeren voor de optie "minimal". Daarna installeert hij handmatig via de command line de applicaties die nodig zijn.  Omdat het vaak dezelfde applicaties betreft, heeft hij een Ansible scriptje gemaakt die hij na installatie van Ubuntu "minimal" start om automatisch alle gewenste applicaties te laten installeren.

 • 22:30 uur - Einde