Open Source Software en Cake
Elke software heeft een licentie. Vaak beschermt de licentie de producent/leverancier van de software en legt het beperkingen op aan de eindgebruiker. Open Source Software is software met een licentie die de eindgebruiker juist vrijheid geeft. Vaak is het gratis, maar er bestaat ook betaalde Open Source Software.
De vrijheden die je bij Open Source Software krijgt:
- Je mag de software zonder beperkingen gebruiken
- Je mag de werking bestuderen (de broncode is open) en naar believen aanpassen
- Je mag het programma verspreiden
- Je mag het programma verbeteren en het door jou verbeterde programma verspreiden (inclusief broncode)
Om het concept Open Source Software uit te leggen, is de volgende metafoor misschien handig:
Open Source Cake
Je kunt bij de bakker of in de supermarkt cake kopen. Op de verpakking staan de ingredienten.
Je kunt ook zelf cake bakken.
Een eenvoudig cake recept:
- 150 gram boter
- 150 gram suiker
- 150 gram bloem
- 1/2 pakje vanille suiker
- 2 gram zout
- 3 eieren
- 1 cakeblik
- 1 kom
Verwarm de oven voor op 160 graden celcius. Beboter het cakeblik. Meng in een kom de boter, suiker, vanille suiker en zout tot een egale massa. De eieren er één-voor-één doorheen roeren. De bloem er beetje-bij-beetje doorheen roeren. Het beslag in het cakeblik gieten en meteen in de oven doen. 60 tot 90 minuten bakken, waarbij je de eerste 30 minuten de oven niet moet openen (om inzakken te voorkomen).
Bij de open source cake mag je:
- Je mag het recept zonder beperkingen gebruiken
- Je mag het recept bestuderen en naar believen aanpassen
- Je mag het recept verspreiden
- Je mag het recept verbeteren en het door jou verbeterde cake verspreiden (inclusief recept)
Peter heeft het recept geprobeerd (was lekker!) bestudeerd, en een aantal aanpassingen gedaan.
Peter's cake recept:
- 250 gram boter
- 250 gram suiker
- 250 gram bloem
- 1 pakje vanille suiker
- ½ pakje bakpoeder
- 2 gram zout
- halve citroen
- 5 eieren
- kartonnen cup-cake-cakejes
- 1 kom
Verwarm de oven voor op 160 graden celcius. Meng in een kom de boter, sap van halve citroen, suiker, vanille suiker en zout tot een egale massa. De eieren er één-voor-één doorheen roeren. De bloem er beetje-bij-beetje doorheen roeren. Het beslag in de kartonnen cupcakejes gieten en meteen in de oven doen. 60 minuten bakken (mini-cupcakejes 50 minuten), waarbij je de eerste 30 minuten de oven niet moet openen (om inzakken te voorkomen).